扮王子的仆街﹝二﹞

昨晚太睏,沒說到一半便收筆了。在這裡先謝過bagghin在留言板上的問題。bagghin的日記文章說得好,扮小矮人的仆街,咁即係咩?即係仆街囉。 扮小矮人和扮王子的分別?心態唔同,外表唔同,裡面其實咪又係一樣仆街。說了半天,究竟仆街係乜?咪就係永遠都係只顧自己先囉。我一直以為自己唔係,諗清 楚,其實咪又係。所以我決定以後唔扮小矮人了,要扮就扮白馬王子,反正都係仆街一名0者。當然,扮白馬王子的演技要求緊係高D啦,又要裝身,又要裝闊,重 要扮有風度。所以呢,睇0黎我都係要潛修多幾年先啦。

老實講,我唔知點分公主同巫婆。總之睇樣就一定唔得。之前遇到的,以為都係公主。佢地心腸唔壞,但係肯定唔係好似童話故事講到咁純良,咁無機心。依家諗真吓,自己乜0野身份呀,人地話晒做緊公主角色嘛,緊係唔同你D假小矮人玩啦。你幾時見過主角同配角做對手戲呀?

咁為甚麼仆街和巫婆會遇上?因為大家都各懷鬼胎囉。好彩的咪黑食白,有一方佔到便宜; 唔好彩的咪黑食黑,大家開牌先知食詐糊0羅。

王文華的《蛋白質女孩》說得好:「漂亮的女人不聰明,聰明的女人不漂亮,漂亮又聰明的女人不善良,漂亮聰明又善良的女人有獨特的性向,漂亮聰明又善良的異性戀女子不會看上蒼蠅王。」

結論:唔係王子,就唔好搵公主啦。即使只係搵假公主,你都起碼要扮晒王子。否則只會焦頭爛額,自討沒趣。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: